Det varer ikke længe, før kulden begynder at rasere og solskinstimerne bliver færre og færre. Disse kolde måneder betyder ofte et ønske om opvarmede hjem og hyggelige stunder med familie og venner i den lune stue. Dog kan disse hyggelige stunder gå hen og blive en yderst bekostelig affære.
Det er måske ikke noget, der står højest på ønskelisten eller først i tankestrømmen, men der kan være mange penge at spare ved at skifte til et nyt varmeanlæg. Ofte drejer det sig om en økonomisk besparelse på flere tusinder, ved eksempelvis et skifte fra et oliefyr til en varmepumpe.
Der er ofte store udgifter ved et oliefyr såsom serviceeftersyn og de høje oliepriser. Ved et oliefyr med et forbrug på ‘blot’ 2500 liter om året, kan det løbe op i samlede udgifter i omegnen af 25.0000 kr. Hvorimod et varmepumpeanlæg, med et forbrug på 4200 kWh, kan løbe op i en samlet pris på lidt under 10.000 kr. Altså en økonomisk besparelse på lidt over 15.000 kr., samtidig med at en varmepumpe er betydelig mere miljøvenlig end et oliefyr.
Hvilken type varmepumpe skal du så vælge?
Valget af din varmepumpetype kommer mere eller mindre an på, hvad den skal bruges til, da de forskellige typer har hver sine fordele.
Det kommer an på parametre såsom boligens størrelse og det ønskede opvarmningsareal. Den ønskede temperatur i boligen, behovet for brugsvand samt investeringsvillighed er ligeledes essentielle faktorer i beslutningsprocessen.
Luft til luft varmepumpe
Denne varmepumpetype benyttes ofte omkring sommerhuse og lignende, da de ikke kan bruges til opvarmning af brugsvand. De kan dog også benyttes ved huse omkring 150 m2, men har ofte brug for en forstærkning på den front. Den bruger mindre strøm end en typisk radiator, forurener mindre end en brændeovn og kræver ikke meget vedligeholdelse. Rent økonomisk er det den billigste form for varmepumpe i førstegangsydelse, dog kan de andre varmepumpetyper vise at tjene sig selv ind flere gange senere hen.
Luft til vand varmepumpe
Denne varmepumpetype er det, man kalder for en totalløsning hvad angår installationstyper. En luft til vand varmepumpe kan bruges til at opvarme boligen, men kan ligeledes opvarme brugsvandet. Det er derfor den mest optimale løsning til boligejere, som ikke har det største haveareal til jordvarmepumpen, men som samtidig ønsker opvarmet brugsvand.
Jordvarmepumpe
Vores sidste varmepumpetype er jordvarmepumpen, der ligeledes går under betegnelsen ‘totalløsning’. Det er den dyreste varmepumpetype, men samtidig også den mest effektive. Denne varmepumpetype mindsker CO2-udslippet med mellem 50-75%, mens de andre varmepumpetyper mindsker udslippet med max 40%. Den kræver dog, heraf navnet, et passende grundareal til installationen, men har samtidig en levetid på mellem 20 til 40 år og skal derfor ses som en langtidsinvestering.
Forberedelse og overvejelser
For at varmepumpeinstallationen skal kunne fungere optimalt og dermed sikre den økonomiske besparelse på bedste vis, kræver det at rammerne er optimale. Dette gælder især isolationen af huset – hvis husets isolering ikke er optimal, vil varmen forsvinde for hurtigt ud og dermed fungerer installationen ikke efter hensigten.
I forbindelse med valget af varmepumpe skal man altså sikre sig, at huset er klar til installationen, samt at man gør sig overvejelser over brugssituationen. Det er derfor en god idé at få snakket med fagmænd i forbindelse med købet, for derved at få det bedste indblik i processen.
Det er samtidig også en god idé at indsamle og sammenligne forskellige tilbud fra flere udbydere af varmepumper. Dermed sikrer man sig det bedst mulige udgangspunkt i henhold til anskaffelsen af varmepumpen til den rette pris. Især med prisen er det vigtigt, at holde øje med den endelige pris, da forskellige udbydere kan angive denne forskelligt – enten med eller uden moms samt med eller uden installation.
The post Varmepumpen – vinderen i de kolde måneder? appeared first on Gnuskole.